T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
YOZGAT / SORGUN - Sorgun Rehberlik ve Araştırma Merkezi

ANADOLU ÇOCUK OYUNLARI

ANADOLU ÇOCUK OYUNLARI KİTABI

 

ANADOLU ÇOCUK OYUNLARI KİTABINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

Önsöz

Geleneksel çocuk oyunları Anadolu coğrafyasının kadim miras unsurlarındandır. Oyunlar, çocuklarımızın bilişsel, duyuşsal ve devinimsel gelişmelerinin ön koşulu niteliği taşımaktadır.

Oyunlar, öğrencilerimizin bireysel gelişimleri dışında ortak sosyal ve kültürel değerlerin paylaşılması, kültürel kodlarımızdaki değer ve normların yaşatılması ve kültüre ait kolektif hafızanın yeni nesiller tarafından keşfedilip geleceğe aktarılması açısından önem arz etmektedir.

Anadolu Çocuk Oyunları Projesi aracılığıyla bir mesleki gelişim programı dâhilinde, çocuklarımızın Türk kültüründeki oyunları tanımalarını ve deneyimlemeleri amaçlanmış, oyunların temel derslerde öğretim aracı olarak kullanılmasına yönelik etkinlikler ile öğrencilerimizin akademik başarılarına, problem çözme ve tasarım becerilerinin gelişimine katkı sağlaması hedeflenmiştir. Söz konusu oyunların çocukların çok yönlü gelişimine etkisi ve yaşatılarak korunmasının sağlanması, bu oyunların okul içi ve okul dışı eğitim aracılığıyla sürdürülebilirliğine ve çocukların hem aileleri ile hem de arkadaşlarıyla bu oyunları gündelik hayatlarına aktararak oynamasına bağlıdır.

Bu kitap okuyuculara öğrenme modellerini, tasarım odaklı / tasarım tabanlı düşünme ile harmanlayarak temel derslerin, kazanımlarına uygun geliştirilmiş etkinlikleri sunmaktadır. Etkinliklerin geliştirilmesinde Geleneksel Türk Oyunları temel alınmıştır. Gerek Türkiye'de gerekse Türk Cumhuriyetlerinde oynanan oyunların öğretim programlarındaki kazanımlara uyarlanması, eğitim programı uzmanları ve eğitim bilimleri uzmanları eşliğinde yapılmıştır. Kitapta yer alan tüm oyunların Türkiye'nin dört bir yanında farklı branşlarda görev yapan gönüllü öğretmenler tarafından pilotlama ve uyarlama çalışmaları yapılmıştır. Kitabın amacı, Anadolu Türk Oyunlarını öğretim programları ile ilişkilendirerek öğrencilerin üst düzey becerilerini geliştirmektir.

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ortaklığında yürütülen Anadolu Çocuk Oyunları Projesi'ne katkı sağlayan UTMK eğitim ve somut olmayan kültürel miras alan uzmanlarına, öğretmenlerimize, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü akademisyenlerine, Eskişehir Millî Eğitim Müdürlüğüne, Odunpazarı Millî Eğitim Müdürlüğüne, Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneğine teşekkür ediyorum.

Kadim bir mirasın ihyası ve çocuklarımızın gönüllerindeki inşasını hep birlikte sağlayabilmek umuduyla...

Doç. Dr. Adnan BOYACI
ÖĞRETMEN YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRÜ

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.08.2020 - Güncelleme: 21.02.2024 14:18 - Görüntülenme: 3110
Kaynak: meb.gov.tr
  Beğen | 1  kişi beğendi