Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Çift Anadal ve Yan Dal Nedir

Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Çift Ana Dal ve Yan Dal Nedir

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay geçiş, bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite programından, başka bir üniversitenin benzer programına geçme işlemidir. Yatay Geçiş üniversiteler arasında yapıldığı gibi, üniversite içinde de yapılabilir.

Yatay Geçiş hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız

Yatay Geçiş kontenjan ve başvuru bilgileri için tıklayınız

Ek Madde 1 kapsamında yapılacak yatay geçişler hakkında bilgi edinmek için tıklayınız

Dikey Geçiş Nedir?

Dikey geçiş, mezun olunan ön lisans programının devamı niteliğindeki dört yıllık lisans eğitimine devam etmeyi sağlayan sistemdir. Ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.

Dikey geçiş hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız

Çift Ana Dal Nedir?

Çift ana dal, öğrenim gördüğü önlisans ya da lisans programında üstün başarı gösteren öğrencilerin esas programlarına yakın içerikteki ikinci bir programın derslerini de başarıyla geçerek çift diploma almalarını sağlayan uygulamadır.

Çift ana dal hakkında bilgi edinmek için tıklayınız

Yan Dal Nedir?

Yan dal, öğrenim gördüğü lisans programında üstün başarı gösteren öğrencilerin esas programlarına yakın içerikteki ikinci bir programın sınırlı sayıdaki derslerini alarak sertifika almaya hak kazanmalarını sağlayan uygulamadır.

Yan Dal Yapmanın Genel Koşulları Nelerdir?

• Öğrencinin alttan dersi olmamalıdır
  • Üçüncü yarıyılda yapılacak yan dal başvurularında öğrencinin not ortalaması en az 3,50/4,00; beşinci yarıyılda yapılacak yan dal başvurularında öğrencinin not ortalaması en az 3,00/4,00 olmalıdır.
  • Yandal hakkında daha fazla bilgiyi üniversitelerin web adreslerinden edinebilirsiniz.

Eş Zamanlı Olarak Kayıt Yaptırabileceğiniz Eğitim Düzeyleri Nelerdir?

• Aynı anda örgün iki lisans programı okunamaz.
  • Aynı anda örgün iki önlisans programı okunamaz.
  • Aynı anda biri lisans biri önlisans programı okunabilir.
  • Aynı anda biri açıktan/uzaktan öğretim lisans veya önlisans ile örgün lisans programı okunabilir.
  • Aynı anda biri açıktan/uzaktan öğretim lisans veya önlisans ile örgün önlisans programı okunabilir.
  • Aynı anda çift anadal ile yandal programları okunabilir.

Sınavsız İkinci Üniversite Hakkında Bilgi Edinmek İçin Tıklayınız.

İlgili yönetmelik için tıklayınız

Yükseköğretim Kanunu için tıklayınız