Çocuğa Sınır Koyma

Çocuğa sınır koymak, onun güvenliğini sağlamanın yanı sıra sorumluluk duygusunu geliştirmesine ve düzenli bir yaşam düzeni oluşturmasına yardımcı olmaktadır. Ancak sınırların esnek, tutarlı ve anlayışlı bir şekilde belirlenmesi önemlidir.

Not: Veli eğitiminde kullandığımız sunum aşağıda paylaşılmıştır.

SINIR KOYMANIN TANIMI

Sınır koyma, çocuğa bir beklenti ya da kuralı ona kendini güvende hissettirerek, rahat edebileceği alanları belirleyerek öğretilen pozitif bir süreçtir.

SINIRLARA NEDEN İHTİYAÇ DUYARIZ

1. Sınırların Önemi:
   - Çocuğun sağlıklı ve tatmin edici ilişkiler kurmasına yardımcı olan.
   - Kendisini emniyette hissettiren ve özgür bir hareket alanı belirlemeye yardımcı olan.

2. Kendimize Saygı:
   - Kendimize saygı duymak, ihtiyaçlarımızı tanımak ve ifade etmek önemlidir.
   - Başkalarının da bu sınırlara saygı göstermesini sağlamak gereklidir.

3. Duygusal Dengeli Yaşam:
   - Sınırları belirlemek ve korumak, duygusal açıdan güçlü ve dengeli bir yaşam sağlar.
   - Mutlu bir yaşam sürmemize yardımcı olur.

4. Çocuğun Sınırları:
   - Çocuğunuza koyduğunuz sınırlar, güvenliği ve gelişimi için önemlidir.
   - Bu sınırlar, ne yapabileceğini ve yapamayacağını öğreten rehber işlevi görür.

5. Özgürlük ve Belirsizlik:
   - Sınırlar, sınırsız özgürlük değil; belirsizliğin ortadan kalktığı ve çocuğun kendi güvenini hissedeceği noktalardır.
   - Belirli sınırların varlığı, çocuğun sağlıklı bir şekilde büyümesine katkı sağlar.

SINIR KOYMANIN ÇOCUK İÇİN ÖNEMİ

Sınırlar; çocuğun hareket alanını belirler, istediği ayrıcalıkları elde etme koşullarını bildirir. Anne baba çocuk ilişkisinde güven ve uzlaşmayı temel aldığı için sağlıklı bir aile içi iletişim sağlar.

Çocuğu kendi davranışlarından sorumlu tutar. Sorumluluk sahibi bir çocuk olmasına yardımcı olur. Çocuğun kendisine ve başkalarına saygısı gelişir.

Çocukların araştırma yapması için özgürlük alanı sağlar. Çocuğa güvenlik sağlar. Çocukların gelişim dönemine uygun bağımsız bireyler olarak yetişmesine zemin hazırlar ve onları destekler.

Çocuklar, yaşadıkları dünyanın kurallarını anlamak isterler ve buna ihtiyaç duyarlar. Kendilerinden ne beklendiğini, diğer insanların gözünde durdukları yeri, ne kadar ileri gidebileceklerini, fazla ileri gittiklerinde neler olabileceğini bilmek isterler.

Çocuğa sınır koymanın temel amacı, çocuğun adım adım keşfettiği bu dünyanın içinde güvende olacağı alanın sınırlarını çizmek, onu güvende kılmak ve toplumsal uyumu için uygun davranışları öğrenmesine yardımcı olmaktır.

SINIR KOYARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

1. Sınırlar çocukları cezalandırma amacıyla konulmamalıdır. Ceza olarak uygulanan kuralı çocuklar içselleştirmez. Ceza öğrenme süreçlerini olumsuz etkileyen bir yaklaşımdır.
  2. Konulan sınır ve kurallarla  ilgili olarak çocukla konuşulmalı ve ortak bir karar alınıp  çocuğa anlatılmalıdır.
  3. Çocuktan istenilen sınırın üzerine konuşulmalı ve bu sınır aşılırsa ne gibi sonuçlarla karşılaşılacağı çocukla tartışılmalıdır. Kuralın amacının yaşamımızı düzenlemek olduğu çocuğa anlatılmalıdır.
  4. Kurallar olmazsa neler olur? sorusu, çocuğa sorulmalıdır. Çocuğun olabilecek olumsuz durumlar üzerinde düşünmesi sağlanmalıdır.
  5. Çocuğa kendisini sosyal yaşamda rahatsız eden davranışlar sorulmalıdır. Bu davranışların kendisinde oluşturduğu duygular konuşulmaladır.
  6. Çocukla sınırlar hakkında konuşulmalı ve en rahatsız olduğu davranışları anlatması tarif etmesi ve drama etmesi istenmelidir.
  7. Çocuğa sınırlarına giren bir kişiye karşı nasıl davranması gerektiği sorulmalı ve cevaplarına göre de adım adım bu durum örneklerle anlatılmalıdır.
  8. Her yaş düzeyinin kurallarının farklı olduğu bilinmelidir.
  9. Kural koymak konusunda bazı çocuklara karşı zorluk yaşayabiliriz. Kural net olmalı ama çocuğun kişiliğine göre küçük esneklikler yapılabilmelidir.

HAYIR DİYEBİLME

Hayır demek, sağlıklı bir kişisel sınır koyma davranışıdır ve herhangi bir kişinin kendine saygı göstermesinin önemli bir parçasıdır. Ancak, bir çok insan için hayır demek kolay değildir. Hayır demenin güçlü ve bağımsız bir karar olduğunu anlamak için kişinin kendine ve ihtiyaçlarına saygı duyması gerekir.

Hayır demek, kişinin sınırlarını belirlemesine, önceliklerini saptamasına ve kendine saygı göstermesine yardımcı olur.

Çocuğun özsaygı ve özgüven gelişimine yardımcı olur.

Bireyin kendini özgür hisetmesini sağlar.

Hayır diyememek;

• kişinin kendi istekleri yerine başkalarının isteklerini yerine getirme,
  • zaman yönetiminde problemler,
  • kişisel hedeflere ulaşamama,
  • seçim yapma güçlüğü,
  • yorgunluk,
  • tükenmişlik ve
  • okul hayatı ile özel hayatında sorunlara yol açabilir.

Sınır Koyma

Sınır Koyma, veli, öğrenci ve öğretmenlerin doldurduğu rehberlik ihtiyaç belirleme anketi sonuçlarına göre 2023-2024 eğitim öğretim yılında en çok ihtiyaç duyulan rehberlik çalışması olarak belirtilmiştir. Bu kapsamda 38 ilimiz Yerel Hedef olarak Sosyal Duygusal Gelişim alanından "Sınır Koyma" 'yı seçmiştir. Aşağıdaki linklerden il komisyonlarının hazırladığı içeriklere ulaşabilirsiniz.

Harita   İl AdıYerel HedefURL
Adana Sınır Koyma Adana ili yerel hedef içeriklerine ulaşmak için tıklayınız
Afyonkarahisar Sınır Koyma Afyonkarahisar ili yerel hedef içeriklerine ulaşmak için tıklayınız
Antalya Sınır Koyma Antalya ili yerel hedef içeriklerine ulaşmak için tıklayınız